در راستای ادامه سیاست های اتاق کرمان در حمایت از توسعه و تقویت تشکلها، همایش “هماندیشی و بررسی نقش تشکلها در توسعه اقتصادی استان کرمان” چهارشنبه ۲۶ اردیبهشت ۹۷ در سالن زنده یاد کامیابی اتاق کرمان برگزار شد.
در این همایش “محمود سریع القلم” استاد دانشگاه شهید بهشتی و پژوهشگر حوزه توسعه “حسین سلاح ورزی” نایب رئیس اتاق ایران، مدیران استانی و جمعی از فعالان تشکل های بخش خصوصی حضور یافتند.
آقای مهندس طبیب زاده، رئیس اتاق کرمان توسعه تشکل ها را از ضرورت های استان کرمان دانست. وی شروع کار را از همین سمینار خواند.
آقای جلال پور موسس و رئیس انجمن پسته ایران ضمن عرض تبریک حلول ماه رمضان و تشکر از پرسنل سخت کوش اتاق کرمان به اهتمام در برگزاری همایش اضافه کردکه: وضعیت امروز کشور چیزی دور از انتظار و دور از آنچه که می بایست باشد، نیست.
رئیس سابق اتاق کرمان اذعان داشت: بخش خصوصی در طول سال های گذشته رشد نکرده و جایگاه خود را بدست نیاورده است و در حکمرانی ، ایده ها ، برنامه ها ، نیازها و مطالبات در بخش خصوصی اتفاقی صورت نگرفته است و رتبه سه رقمی کشور در دنیا به عنوان کسب و کار کاملا توجیه دارد چون ما به عنوان بخش خصوصی مطالبه گر در بخش دولتی نیستیم و بخش دولتی اعتقادی به بخش خصوصی ندارد و هیچگاه در سیاست گذاری و تصمیم گیری ها جایگاهی نداشته است و راهکار از دولت شروع نمی شود بلکه از بخش خصوصی شروع می شود.
وی ۳ ویژگی عمده را برای یک تشکل برشمارد:
در تشکل و تشکل گرایی باید منافع ملی مدنظر باشد.
یک نگاه همه گرایی و همه جانبه نگری وجود داشته باشد.
در یک تشکل باید بسوی همه اصناف باز باشد و پوشش کاملی را برای ذینفعان خود فراهم سازد و ارائه دهنده یک کار علمی و پژوهشی باشد.
در ادامه آقای مهندس رشید فرخی رئیس انجمن ملی خرما ضمن سلام و خوشامد گویی در خصوص انجمن خرما گفت: انجمن خرما حقیقتا آنچنان که می بایست آزمون و خطاهایی را که راهگشا باشد تجربه نکرده است چون انجمن پسته را چراغ راه خود قرار داده است و دو انجمن پسته و خرما اهداف را در برنامه بلند مدت در کوتاه مدت به آن ها دست یافته است و انجمن خرما که از اتاق بازرگانی کرمان شکل گرفته و برگرفته از کرمان است و در زمان مهندس جلال پور شکل گرفت و در زمان مهندس طبیب زاده مورد حمایت قرار گرفت.
وی در ادامه صحبت های خود اضافه کرد که : تشکل ها آن چنان که می بایست در جامعه ایران رشد نکرده اند و اگر بخواهیم از وضعیت فعلی کشور عبور کنیم باید سریع برای این بخش تصمیم گیری شود. در کشور ما از گروه های کوچک و متوسط حمایتی صورت نگرفته است همیشه نقش دولت در تمام زمینه ها پررنگ بوده است.
آقای مهندس سجادی کارشناس ارزیابی فعالیت های فرهنگی، سازمان فرهنگی هنری شهرداری کرمان برای تدوین مدل توسعه تشکل ها ۵ گام را برشمارد:
بررسی مفهومی ۲٫ عارضه یابی و بهینه کاوری ۳٫ پتانسیل سنجی ۴٫ حمایت، هدایت و پایش ۵٫ تدوین مدل
دکتر سلاح ورزی نائب رئیس اتاق ایران ضمن تشکر از اتاق کرمان در فراهم کردن همایش در خصوص نقش تشکل ها در تقویت بخش خصوصی به عنوان بازوی مشورتی گفت: آقای جلال پور کارهای ماندگاری را انجام داده است که بصورت اجمالی به آن ها اشاره کرد: با پیگیری خط شکن شد و پیگیر تشکیل تشکل های استانی شد و یک نگاهی را به عنوان: اتاق، تشکل تشکل ها را مطرح کرد و مادامی که تشکل محوری را جایگزین عضو محوری نکنیم نمی توان به نتیجه مطلوب رسید.
وی ۳ کانال مشورتی بخش خصوصی با دولت را اینگونه مطرح کرد:
تشکل ها: به عنوان نمایندگان بخش های مختلف کسب و کار
شورای گفتگو: دولت و بخش خصوصی
شوراهای مشورتی: نظیر شورای اقتصاد، شورای پول و اعتبار و …
او در ادامه گفت: نسبت به دولت نهم و دهم در دولت یازده و دوازدهم به بخش خصوصی توجه بیشتری شده است اما کماکان با نتیجه مطلوب فاصله داریم و امکان نقش آفرینی تشکل ها وجود نداشته است و در بدنه دولت با بی اعتمادی به تشکل ها نگاه شده است.
وی برای فرایندهای مشورتی بخش خصوصی و دولت گفت: اتاق باید ۳ اقدام بهبود به شرح ذیل را در دستور کار خود قرار دهد:
تقویت فعالیت های پژوهشی
اجماع سازی
افزایش ضریب تاثیرگذاری
آقای دکتر سریع القلم پژوهشگر حوزه توسعه و عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی درخصوص کارآمدی و فرهنگ جمعی گفت: اتفاقی که در این دنیا افتاده این است که کاریزما از بین رفته اما هنوزاین اتفاق وارد ایران نشده است.
در ادامه بحث خود برای مثال، به نحوه ورود ایران و ژاپن به مدرنیته حدود ۱۶۰ سال پیش اشاره کرد: ایران برای ورود به مدرنیته اول آزادی سیاسی را انتخاب کرد اما ژاپن به سراغ سیستم و تشکل ها رفت و سیستم های پیشرفته را از کشورهای غربی و آمریکای شمالی وارد کشورش کرد و ۲۵۰۰ مشاور را از نحوه مدیریت کشاورزی تا دوره ابتدایی و.. به کار گرفت وسیستم ها را به کشورش منتقل کرد و ۱۶۰ سال پیش آن ها را بومی کرد و بنیان توسعه در تولید را در کشور ایجاد کردند.
به گفته او کشوری که تولید نکند ودر بازار بین المللی سهم اقتصادی نگیرد نمی تواند سراغ بحث آزادی سیاسی برود و همین تفاوت ها باعث شده در ۱۱۰ سال گذشته سهم ایران از تولید، تشکل و سیستم سازی ۱۵۰۰ میلیارد دلار باشد و در ژاپن که سرمایه آن آتشفشان و سونامی است ۱۷۰٫۰۰۰ میلیارد دلار باشد و ما در فهم توسعه اولویت خود را بدرستی انتخاب نکردیم .
وی عدم موفقیت تشکل ها را در ایران به دو دلیل اصلی عدم اعتقاد حاکمیت به تشکل ها و فرهنگ دانست. در همین راستا اضافه کرد: اگر در یک کشور بخواهیم به سالم سازی مدنی برسیم باید قدرت سیاسی را از قدرت اقتصادی جدا کنیم این مسئله ای است که در کشور ما هنوز اتفاق صورت نگرفته است. یکی دیگر از مسائل توسعه که کلیدی است، در حوزه تفکر باید fact باشد یعنی از عبارات دقیق، آمار دقیق صحبت شود و با حدس و گمان نمی توان مدیریت کرد.
در ادامه این همایش پرسش و پاسخ صورت گرفت که حضار سوالات خود را مطرح کردند