استقرار یك نظام هدفمند در خصوص مدیریت پروژههای اقتصاد مقاومتی قادر است دانش لازم جهت هدایت و مدیریت آنها را در صنعت مربوطه ایجاد نموده ؛ علاوه بر برنامهریزی و هدایت صحیح پروژه ها ؛ میزان نزدیكی عملیات به اهداف سازمانی را مشخص نمایدکه در نهایت منجر به شتاب بخشیدن به پیشرفت کشور و حرکت در مسیر تحقق آرمانهای بلند نظام اسلامی می گردد .
مدیرعامل شرکت مهندسی فناوری سورنا به عنوان طراح سامانه سانپا عنوان نمود : پروژه هایی نظیر افزایش ضریب خوداتکایی محصولات راهبردی کشور ، تکمیل و بهره برداری از نیروگاه های آبی و گازی در کشور ، احداث و تکمیل شبکه های فرعی آبیاری و زهکشی، تدوین برنامه گسترش تعاملات اقتصادی بین المللی و اجرای آن ، توسعه سامانه های نوین آبیاری ، توسعه کنسرسیوم های خوشه های کسب و کار ، افزایش ضریب خوداتکایی در حمل و نقل ریلی و صدها مثال دیگر نمونههای كوچك و بزرگی از طرحها و پروژه های ملی هستند كه اجرا، اداره و بهرهبرداری آنها جز با بكاربستن تكنیكهای ” مدیریت پروژه “امكان پذیر نبوده و اتكا به شیوه های مدیریت سنتی جهت انجام بهینه آنها كفایت نمی نماید.
از همین رو ، حاكمیت نگاه استراتژیك به مقوله مدیریت پروژه و پیادهسازی یك سامانه یكپارچه برنامهریزی و مدیریت پروژه در هر یك از پروژههای مصوب اقتصاد مقاومتی كشور میتواند اهداف پروژه ها را محقق سازد .
نیاز به طراحی بومی سامانه ارزیابی و نظارت بر پروژه های اقتصاد مقاومتی با سفارش و تاکید استاندار محترم کرمان و رییس ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی استان در جلسه شورای فرماندهی اقتصاد مقاومتی مطرح گردید و کار برنامه نویسی و اجرای سامانه با تشخیص مدیران ارشد دبیرخانه ستاد با عنایت به تیم قدرتمند و حرفه ای ، سوابق درخشان و پروژه های موفق ، به شرکت مهندسی فناوری سورنا محول گردید .
عابد شیخ بهایی در ادامه تاکید کرد که این سامانه در واقع الگویی بومی و علمی ، برآمده از تخصص و تعهد و بصورت سفارشی و اختصاصی برنامه نویسی ، طراحی و پیاده سازی شده و متناسب با نیازها ، پتانسیل ها و وضعیت امروز و فردای کشور است .
این مدرس دانشگاه در ادامه صحبت ها به تشریح سامانه هوشمند سانپا پرداخته و عنوان نمود : از سامانه سانپا برای زمان بندی و همین طور کنترل پروژه های مصوب اقتصاد مقاومتی استفاده می شود. در پروژه های زیربنایی ، عمرانی ، صنعتی ، کشاورزی ، پتروشیمی و هر نوع پروژه دیگر که فعالیت های مختلف در آن به طور منظم انجام می شوند می توان از سامانه کنترل پروژه ( سانپا ) برای زمان بندی کلان پروژه ها ، کنترل پروژه ها ، تعیین پیش نیازها ، الزامات و مفروضات پروژه ها ، ذینفعان پروژه ها ، برآورد هزینه و بودجه تخصصی به آن پروژه ها و روند پیشرفت و در نهایت ترسیم ساختار شکست کار پروژه ( WBS) استفاده نمود.
وی تصریح نمود که مدیریت پروژه های اقتصاد مقاومتی به كار گیری دانش ، مهارتها ، ابزار و تكنیكهای لازم در اجرای فعالیتها به منظور رفع نیازها و تامین مؤلفه های سیاست های اقتصاد مقاومتی میباشد.
مدیر شرکت فناوری اطلاعات سورنا با بیان اینکه : سامانه مدیریت ، ارزیابی و نظارت بر پروژه های اقتصاد مقاومتی (سانپا) یک عامل اساسی و تعیین کننده در موفقیت پروژه هاست که یک نقش محوری در رشد پروژه ها ایفا می کند. تحلیل های پایه و ابتدایی تک تک پروژه های اقتصاد مقاومتی در مرحله مقدماتی پروژه انجام گرفته ، سپس طراحی یک برنامه ریزی انجام می شود تا فعالیتها ، فازها و زیرپروژه ها مشخص شوند و یک استراتژی مدون جهت تکمیل فعالیت ها تعریف می شود .
وی خاطر نشان ساخت : در این سامانه پروژه ها و فازهای عملیاتی با همه پیش نیازها و پس نیازهایش به طور خاص پیگیری می شوند .کنترل و نظارت پروژه ها همزمان با اجرای برنامه انجام می شود تا کلیه فرصت های ممکن و تهدیدهای احتمالی شناسایی تا در نهایت به فاز پایانی و بهره برداری پروژه ها ختم گردد .در همه این مراحل مدیران پروژه ها نقش تعیین کننده ای ایفا می کند، به عبارت دیگر مدیر پروژه ها روند مراحل فوق را تایید و به مرحله اجرا نزدیک می کنند.
عابد شیخ بهایی عنوان نمود که : سیستم و نرم افزار مدیریت و کنترل پروژه سانپا ، در اجرای این مهم از دو بازوی قدرتمند برنامهریزی و کنترل پروژه بهره میگیرد و لذا به ابزاری کاربردی و قدرتمند برای کنترل زمان، کنترل هزینه و مدیریت منابع و نیروی انسانی تبدیل گردیده است.
در تشریح عملکرد مثبت سامانه سانپا عنوان نمود که : اساس کار بدین صورت است که ابتدا سامانه سانپا بر روی یک سرور مرکزی متصل به اینترنت نصب شده و در هر زمان و در هر مکان قابل دسترسی می باشد . نرم افزار کنترل پروژه به صورت Server Side عمل نموده و بصورت کامل بر روی وب اجرا و پیاده سازی گردیده است و با وارد کردن اطلاعات لازم مربوط به هر پروژه اعم از نوع پروژه ، انتخاب ارتباط این پروژه ها با هریک از برنامه ملی و طرح های مصوب ستاد راهبردی و مدیریت اقتصاد مقاومتی ، همچنین پروژه پیشنهادی ملی و متناظر استانی ، حجم کل پروژه ، پیش نیازها و مفروضات و ذینفعان پروژه ، زمان بندی کلان و فازهای عملیاتی اصلی ، بودجه ، ساختار پروژه و مشخص کردن ارتباط بین این فعالیت ها را بطور کامل در سامانه سانپا ثبت می گردد . سپس نرم افزار با توجه به رابطه بین فعالیت ها و منابع ، فعالیت ها را طوری زمانبندی می کند که پروژه در کوتاه ترین زمان ممکن به اتمام برسد. قابل ذکر است که این نرم افزار مشخص می کند که تک تک فعالیت ها در چه زمانی باید شروع شوند و در چه زمانی خاتمه یابند این سامانه بصورت هوشمند ، مديريت تمام مراحل يك پروژه از برنامهريزي تا تكميل و انتقال گزارشهاي نهايي را در بر مي گيرد و در هر لحظه استاندار محترم به عنوان رییس ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی استان ، فرمانداران و روسای دستگاه های مجری استان می توانند از روند پیشرفت تک تک پروژه ها بر اساس درصد پیشرفت پروژه ها ، وزن فعالیت ها و پروژهای جلوتر یا عقب تر از برنامه زمان بندی را کنترل نمایند. ضمن اینکه کلیه دستگاه ها در هر مرحله از اجرای پروژه می توانند مشکلات خود را بصورت مستند از طریق سامانه جهت بررسی در ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی مطرح نمایند و به این شکل تعاملات هر یک از دستگاه های مجری با ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی در سطح استان انجام می پذیرد . ضمن آنکه کلیه دستگاه ها مکلف به ثبت روانه ، هفتگی و ماهانه درصد پیشرفت کلیه پروژه ها و فازهای عملیاتی در سامانه و به روز رسانی دائمی اطلاعات پروژه ها خواهند بود .
وی خاطر نشان ساخت که : سامانه سانپا ابزاري ارزشمند براي سازماندهي پروژه های اقتصاد مقاومتی، زمان بندي پروژه های ، اختصاص بودجه ، منابع و هزينه پروژه ها ، تنظيم پروژه ها براي برآورد كردن محدوديت ها و آماده كردن گزارش ها براي طرح در ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی استان و ستاد کشور می باشد.
از دیگر خصوصیات عمومی سامانه سانپا می توان به موارد زیر اشاره نمود :
از مهمترین ویژگی که سانپا را از سایر سیستم های نرم افزاری مدیریت و کنترل پروژه متمایز می کند، کاربری ساده آن برای تمامی عوامل دیگر در پروژه از جمله کارکنان و مدیران است.
مدیر عامل شرکت مهندسی فناوری سورنا یادآور شد که کاربران سامانه نظارت و ارزیابی بر پروژه های اقتصاد مقاومتی استان (سانپا ، استاندار محترم کرمان به عنوان رییس ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی استان ، مدیران سازمان برنامه و بودجه استان به عنوان دبیرخانه ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی استان ، فرمانداران ، مدیران ادارات کل و شهرستان ها ، مدیران سازمان های دولتی اعم از استانداری ، شهرداران ، مدیران دانشگاه علوم پزشکی استان ، صدا و سیما ، پارک علم و فناوری ، بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی و مدیران پروژه های مرتبط با مثلث توسعه ( بخش خصوصی) می باشند .
وی همچنین در ادامه عنوان نمود که میتوان با استفاده از سامانه سانپا انتظارات واقعی از پروژه های اقتثاد مقاومتی را از طریق ایجاد برنامه زمانبندی ، تخصیص منابع و مدیریت بودجه پروژه با مجریان و ذینفعان پروژه ها در میان گذاشت. زمانبندی پروژه را نیز میتوان با ابزارهای موجود در این نرمافزار برای ردیابی علل وقایع تاخیر در اجرا یا بهره برداری از یکایک پروژه ها و برنامه هایی که از برنامه زمان بندی جلوتر یا عقب تر هستند ، درک نمود .
عابد شیخ بهایی عنوان نمود که سامانه سانپا رابطی بسیار مناسب برای برنامهریزی گام به گام پروژه است که به انجام فرایندهای فیزیکی پروژه ها کمک شایانی میکند. این سامانه برای متدولوژیهای مختلف قابل سفارشی شدن است و به برنامهریزان پروژه از طریق ایجاد یک پروژه ، تعریف فعالیت و تخصیص منابع، به پیگیری و تجزیه و تحلیل اطلاعات پروژه و گزارش نتایج حاصله کمک میکند .
این کارشناس حوزه فناوری اطلاعات خاطر نشان ساخت : سامانه نظارت و ارزیابی پروژه های اقتصاد مقاومتی ، فقط برای شرایط کنونی نیست بلکه یک تدبیر بلندمدت برای مدیریت کلیه پروژه ها می باشد . با عنایت به اینکه استان کرمان به عنوان پایلوت اقتصاد مقاومتی کشور شناخته ومعرفی شده است امید آن وجود دارد که بتوان این سامانه را در سطح ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی در سطح ملی نیز تسری بخشید.